Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Vådrumsspartel - hvor og hvornår skal du bruge det?

Nu får du endelig svaret på, hvor og hvornår du skal bruge vådrumsspartel. Her i artiklen får du et hurtigt overblik over, hvornår du skal spartle med spartelmasse egnet til vådrum og ligeså vigtigt - hvor skal du reelt bruge det.

Hvor skal jeg bruge vådrumsspartel?

Forvirringen kan let blive total, når man bevæger sig ind på vådrummets mange regler og love, men i virkeligheden er det slet ikke så svært. Du får her en række punkter du skal vide. 

 

De 3 renoveringstyper i badeværelset
Følgende er nødvendigt at gøre sig klart:

  1. Har du revet hele badeværelset fra hinanden og skal nu starte forfra?
  2. Vil du blot friske dit eksisterende badeværelse op med fine spartlede vægge?
  3. Vil du spartle fliserne i brusekabinen/væggene?

Uanset hvilken af de tre ovenstående projekter du har begivet dig ud i, så er følgende vigtigt at vide:

  • Badeværelser der er 3,25 kvm. eller under, er altid betegnet som vådrumszone. Derfor skal alle vægge være vådrumssikret. 
  • Brusekabiner er altid vådrumzone og skal derfor altid være vådrumssikrede.
  • Gulve er altid vådrumszone og skal dermed altid vådrumssikres. 
  • Lofter er aldrig vådrumszone.

Nu tager vi et blik tilbage på vores 3 renoveringstyper. 

 

1. Spartle helt nye vægge i badeværelset?

Når du skal starte helt forfra og har revet alt i badeværelset ud, så skal du sørge for, at alle steder hvor der er vådrumszone bliver vådrumssikret. Dette er typisk en opgave som murererne tager sig af. 
Når alle vådrumszoner er vådrumssikret, så kan du begynde at tænke på hvilken overflade væggene skal have. Vi anbefaler altid, at du bruger Flügger Svanemærkede Vådrumsspartel, da den er fugtresistent, og du dermed undgår eventuelle problemer, hvis der skulle trænge vand/damp ind. Du kan dog i princippet bruge en almindelig sandspartel udenfor vådrumszonen, da her gælder almindelige regler for vægge, men vores anbefaling er at bruge Flügger Svanemærkede Vådrumsspartel overalt i badeværelset for at være på den sikre side.

 

2. Spartle vægge i badeværelset

Hvis du blot vil friske dit eksisterende badeværelses vægge op - altså hvis du fx. har nogle grimme ujævne vægge, så er her vådrumsspartel en god idé at spartle med. Har du i forvejen malede vægge i selve vådrumszonen, så må du antage at der er korrekt vådrumssikringen under og så vil det mest fornuftige faktisk være, at du fuldspartler alle væggene med vådrumsspartel inden videre malerbehandling. HUSK!!! At rengøre væggene for kalk med rigtig kalkfjerner inden du spartler.

 

3. Spartle på fliser i badeværelset

Skal du spartle dine fliser over for at få en glat fuldspartlet overflade? Ja, det kan du faktisk godt. Igen må du altså antage, at der er udført korrekt vådrumssikring under dine fliser (det er der for det meste). 
Inden du blot begynder at spartle ovenpå, skal du rense fliserne rene for kalk og skidt.
Herefter skal du grunde med hæftegrunder(Fix Primer) så du får sikret den korrekte vedhæftning til de glatte fliser. Når hæftegrunderen har tørret i ca. 12 timer(gerne mere), så er du klar til første lag spartel. 
Første lag spartel kan med fordel være en "skravspartling" - altså hvor du blot fylder ujævnheder op - i dette tilfælde typisk blot fugerne mellem fliserne. 
Når du har fyldt fugerne op, så lad det tørre i 5-24 timer og så er du klar til at fuldspartle. Fuldspartling er blot hvor du spartler vådrumsspartlen ud på hele væggens overflade i et jævnt lag. Du skal regne med at fuldspartle 2-3 gange for at få en jævn overflade. 

Nu ved du hvor og hvornår du skal bruge Flügger Svanemærkede Vådrumsspartel og hvor og hvornår du ikke skal bruge det.