Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Hvad kan man gøre med savsmuldstapet?

Nogen vil nok sige, at 70’erne har ringet, hvis de ser et savsmuldstapet. Andre kender måske tapetet fra deres barndomshjem, mens der også er dem, der aldrig har stiftet bekendtskab med tapetet. Selvom tapetet var populært i 70’erne og 80’erne, er det stadig at finde på væggene rundt omkring i det danske land. Hvis du søger nemme måder at fryde væggen på, når du har savsmuldstapet - så læs med.

Er savsmuldstapet moderne?

Faktisk er savsmuldstapet anno 2020’erne ikke helt umoderne i boligen. Flere og flere har fået øjnene op for struktur på væggene, hvor netop savsmuldstapet hører under denne kategori. Især kalkmaling, spartelmaling og sandmaling hitter blandt indretningsglade danskere, hvor flere vælger at beholde savsmuldstapetet på væggene. Med struktur på væggen opnår man kant og personlighed til boligen, hvor det rå udtryk leder tankerne hen på new yorker-stilen. På trods af at mange forbinder savsmuldstapet med 70’erne, er de yngre generationer fordomsfrie og ser spændende muligheder i tapetet. Hvis du har en funky farve på væggen, er det nemt at overmale savsmuldstapetet med præcis den farve, du ønsker. Vi anbefaler, at du maler med Dekso 1 Ultramat vægmaling.

Undgå at fjerne savsmuldstapet - filt, væv, maling og spartel

Hvis du ikke har lyst eller overskud til at fjerne savsmuldstapetet, fordi det kræver at man arbejder med opløsningsmidler og samtidig er tidskrævende, er der alternativer at finde. Du kan male tapetet, hvis du blot ønsker forandring, men intet har imod strukturen. Når du skal male, anbefaler vi Dekso 1 Ultramat. Du skal blot påføre malingen med en langhåret 20-25 lang malerrulle i jævne strøg. Gerne i to lag.

 

Hvis du derimod ønsker en glat overflade, er spartel, filt og væv gode løsninger til dette. Når du bestemmer dig for at spartle, er sandspartel og tapetforsegler de to produkter, du skal bruge. Derudover skal du bruge to bredspartler og en langhåret malerrulle til at påføre Wall Fixer. Påfør tapetforsegleren, altså Wall Fixer, inden du spartler væggen op med Sandplast LH. Vi anbefaler Wall Fixer, fordi den forsegler tapetet imod fugt, så du undgår at tapetet laver folder. Læs mere om fremgangsmåden i guiden herunder. 

 

Hvordan fjerner man savsmuldstapet?

Du kan relativt nemt fjerne savsmuldstapet, hvis du har tapetskraber ved hånden og tapetopbløder til de genstridige steder.

 

  • Du kan løsne tapetet med lunkent vand og en smule opvaskesæbe, som du påfører med en klud. Derefter kan du typisk skrabe resten af.
  • Hvis tapetet er genstridigt og ikke vil løsne sig fra væggen, er Wall Fixer bedst at bruge. Vær opmærksom på at Wall Fixer er sundhedsskadeligt. Husk at fortynde med vand inden du anvender produktet i en bøtte. God arbejdslyst!

Sådan opsætter du filt eller væv på savsmuldstapet

Hvis du vil opsætte filt eller væv på dit savsmuldstapet, er det bedst at spartle overfladen først. Filt eller væv giver de bedste og glatteste overflader. Find guiden til at spartle, inden du opsætter filt eller væv, nedenunder.

 

  • Når savsmuldstapetet er ensartet fuldspartlet, skal mindre ujævnheder slibes bort med sandpapir korn 120. Slibning af overfladen bidrager til at forankringsgrunderen absorberes mest muligt, når den efterfølgende påføres. 
  • Efter slibning og aftørring af slibestøv skal du grunde væggen med  forankringsgrunder, der blot påføres med en langhåret malerrulle på 25 cm. Påfør grunderen med gavmildhed, nedefra og op, i jævne strøg. Når overfladen er tør efter 1 time, er du klar til at gå videre.
  • Når forankringsgrunderen tørrer, kan du skære banerne ud. Sørg for 10-15 cm længere baner end væggen, så du har mulighed for at tilskære præcis efter du har opsat. Fodpaneler kan med fordel ventes med at opsættes til efter filtet er opsat, hvis fodpanelerne ikke allerede er monteret på væggen.
  • Nu er du klar til opsætning. Påfør vævlim på den nyspartlede væg med en langhåret malerrulle. Undgå vævlim på flere end to baner ad gangen, så du kan følge med inden limen tørrer ind. Brug eventuelt en oval pensel til at komme ud i hjørner og kroge, som malerrullen misser.
  • Når du skal opsætte filt eller væv, så start altid i et hjørne, og fra toppen og nedad. Hvis forbehandlet filt eller væv, så sørg for at vende grundet overflade væk fra væggen. Anvend bredspartel eller facadepensel til at udglatte efter du har opsat hele banen på væggen. Du trækker bredspartlen fra midten og ud mod kanterne indtil banen sidder godt fast og er udglattet på fladen. Overskydende vævlim har tendens til at presses ud mellem banerne, der blot aftørres med papir eller klud.
  • Stikkontakter og lignende udskæres mens du opsætter, hvor du forsigtigt skærer et kryds henover stikkontakten, og presser filten på plads rundt om, inden du renskærer langs kanter. Husk at knivbladet skal være helt skarpt, så knæk evt. et led af. Skær afslutningsvis overskydende bane af i bunden.
  • Nu skal banerne tørre, inden du eventuelt maler. Forbehandlet filt eller væv kræver ingen grunder. Mal blot direkte på overfladen.

 

Sådan spartler og maler du på savsmuldstapet


Find guiden til at spartle overflader, som savsmuldstapet her: Sådan spartler du din væg

Læs også om: Tjek om du kan spartle ovenpå savsmuldstapet, væv eller filt

 

Flere muligheder med Flügger

Køb alt til at slippe af med savsmuldstapetet på Flügger.dk. Uanset om du skal male, spartle eller opsætte filt eller væv, er Flügger din ven med alverdens muligheder. Du kan bestille alt på shoppen og få leveret på 1-3 hverdage. Ved køb over 499 kr. får du fri levering. Kom i gang nu med Flügger ved din side.

 

Vi ønsker dig rigtig god arbejdslyst!