Derfor bør du træbeskytte

Træbeskyttelse skal forhindre fugt og svamp – men ved du egentlig, hvorfor det er nødvendigt at beskytte dit træ? Læs her om den naturlige nedbrydning af træ, og hvordan træbeskyttelse modarbejder denne proces.

Beskyt det slidte træværk mod fugt med træbeskyttelse 

Hvorfor_traevaerk
Træværk med højt fugtindhold gør det lettere får svampe at nedbryde træet. Husk derfor at træbeskytte, så træet bl.a. beskyttes mod fugt, svamp og solens UV-stråler.

Den biologiske nedbrydning af træ er en naturlig proces. Men når vi taler om træ som anvendes udendørs til f.eks. bolig, hegn, møbler etc., så er det også en proces, som vi ofte vil forsøge at stoppe ved at træbeskytte.

Det er vigtigt at understrege, at der er stor forskel på træsorter, og hvor modstandsdygtige de er over for fugt, svamp m.m. 

Fugt er et ”no-go”

Vand og fugt er en væsentlig faktor i den biologiske nedbrydning af træ.

I Danmark er der risiko for regn hele året rundt. Når fugtigheden i træet overstiger 20 %, er der større risiko for at træet angribes af svamp.

Svampene kommer

Der findes en lang række af trænedbrydende svampe, hvis sporer overføres med vinden. For at en trænedbrydende svampesporer kan begynde sin proces, forudsætter det nogle bestemte krav til omgivelserne. 

Eksempelvis har svampe meget svært ved at nedbryde træ med mindre end 20 % fugtindhold – netop derfor er det vigtigt at beskytte sit træværk mod fugt med enten træolie eller træbeskyttelse.

Dit træværk er konstant udsat

Nogle har måske en ide om, at det er efteråret og vinteren, som er hårdest for træet. Men faktisk vokser de fleste trænedbrydende svampe meget langsommere, når det bliver køligt – og når vi nærmer os frysegrader, går svampen ofte i dvale. 

Derimod har svampen perfekte betingelser, når vi har våde somre, og temperaturen ligger et sted mellem 15-30 grader. Her foregår svampens nedbrydning af træet hurtigst.

Derfor er træbeskyttelsens vigtigste opgave at skabe ugunstige forhold for svampen, hvilket gøres ved at beskytte mod fugt og samtidig skabe et giftigt miljø for svampen.

Er du i tvivl om, hvilken træbeskyttelse eller olie du skal bruge, så kig ind i din lokale Flügger farver, hvor vi står klar til at vejlede dig. 

Kilde: Træ.dk - Danmarks træportal

Mere fra Månedens fokus

Eilersen_promo

Eilersen farvepalet - farver til fremtiden

Vi har endnu engang samarbejdet med møbeldesignbrandet Eilersen og skabt 3 nye fantastiske farver til Eilersen farvepaletten.
WegnerKhaki2

Indefarver

Originale Wegner-farver

Originale Wegner-farver til både møbler og vægge. Farverne er skabt i samarbejde med møbelproducent Getama og Hans J. Wegners tegnestue.

NikolajKunsthal_promo

Månedens fokus

Forvandlingen af Nikolaj Kunsthal

Nikolaj Kunsthal er et udstillingssted helt centralt i København. Se dets forvandling med maling fra Flügger farver her.
Wegner_stol_orange_1600x900

Månedens fokus

Prestigefyldt designpris til gyngestolen "Nøglehullet" 

Getama's relancering af gyngestolen "Nøglehullet" i samarbejde med Flügger har ramt plet.
stripes_promo

Tapet

Nordiske tapetstriber til hjemmet

Vores tapetkollektion Stripes@HOME er inspireret af Norden og den lyse, enkle indretningsstil.

Find din nærmeste Flügger butik

map