Beskyt dig mod støv på arbejdspladsen

Du tænker måske sjældent over det, men de små støvpartikler du indånder på arbejdet hver dag kan være meget sundhedsskadelige. Læs mere her.

"Jaja, så er det vel heller ikke farligere", tænker du måske. Men det er ikke for sjov, når der advares om støv på arbejdspladsen i næsten samtlige organisationer indenfor byggeriet.

Som maler er du ofte udsat for støv ved afslibning. Særligt er murværk, beton og træ de værste syndere, men også gamle vægplader kan indeholde asbest.

Tørre øjne, tør hals og vejrtrækningsbesvær er nogle af symptomerne på alt for meget støv i dagligdagen. På den lange bane risikerer du astma og høfeber samt meget alvorlige sygdomme som KOL og kræft.

Nemme tiltag

Der er flere ting, du kan gøre, så du ikke får for meget støv ned i lungerne.

Åndedrætsværn og øjenværn er den simple løsning på problemet, og én du sikkert allerede benytter. Men ved du om partikelfiltret i dit åndedrætsværn er i den rigtige kvalitet?

Partikelfiltre inddeles i 3 klasser – P1, P2 og P3. Er dit filter kun P1 vil det ikke beskytte mod al slags støv og partikler. Sørg derfor for at dit partikelfilter altid er P2 eller P3.

Den effektive løsning

En effektiv støvsuger er ét af de bedste våben mod støv i dagligdagen.

Ligesom partikelfiltre, så inddeles støvsugere i forskellige klasser efter sugeevne.

  • Støvklasse L: Almindeligt og ufarligt støv såsom husstøv og materialer som eksempelvis jord. Støvsugerne er beregnet til almindelig rengøring i husholdningen, på kontorer, hoteller m.m. Støvet er ufarligt, og det udgør ingen sundhedsrisiko ved indånding. Ofte er disse støvsugere ikke klassificeret.
  • Støvklasse M: Støv fra spartelmasse, fyldemasse og lak, gips, cement, beton, fliseklæber og maling som f.eks. latex- og oliemaling.
  • Støvklasse H: Kræftfremkaldende støv, støv med kræft- og sygdomsfremkaldende partikler fra eksempelvis træ, skimmelsporer, asbest, bly, mineralfibre, bitumen og nogle typer glasuld.

Arbejdstilsynet anbefaler, at du bruger en støvsuger fra H-klassen af typen "dust extractor" – særligt på fx byggepladser.

Denne type støvsuger er effektiv mod al slags kræftfremkaldende støv og partikler, og fungerer både til processugning samt almindelig rengøring.

Det er den dyreste løsning. Men også den bedste til stort set alle opgaver, hvor støv er en udfordring.

Find alle slags støvsugere i Flügger

I din lokale Flügger finder du støvsugere i L-, M- og H-klassen i vores faste sortiment fra blandt andet Festool.

Den rigtige støvsuger til den rette arbejdsopgave kan være nøglen til et sundere arbejdsmiljø i dagligdagen – og dine lunger vil takke dig.

Kilder, Arbejdstilsynet: Støvsuger til byggebranchen - hvad skal jeg vælge?

En støvsuger i H-klassen er et af de bedste værn mod støv i lungerne på arbejdspladsen.
En støvsuger i H-klassen er et af de bedste værn mod støv i lungerne på arbejdspladsen.

Her finder du nyheder og information fra Flügger

Dekso Ultramat 1 - produktet du har ventet på

Kompromisløs æstetik. Overraskende vaskbarhed.

Flutex 7S+ er en robust 100 % akrylmaling

Miljømærket og i en 100 % akrylkvalitet – med Flutex 7S+ kan du tilbyde dine kunder robust, miljømærket maling, som samtidig er effektiv og rentabel for dig som professionel maler.

Svanemærket Wood Tex træbeskyttelse – og hvad det betyder for dig

Svanemærket på vores Wood Tex spande er dine kunders garanti for en gennemtestet og holdbar træbeskyttelse, som er blandt de mest miljøvenlige i kategorien.

Colourpin App – dit nye farveværktøj

I vores nye Colourpin app finder du både Flügger-, NCS- og RAL-kulører, men også cirka 500 tapeter fra Fiona. Ved at tilkøbe det dertilhørende Colourpin kamera kan du desuden scanne farver overalt.

Protox: Hjælp dine kunder af med skimmelproblemer

Vi udvider nu vores sortiment med henholdsvis Protox Hysan og Protox Skimmel, som sikrer dine kunders hjem mod nuværende og fremtidige problemer med skimmelsvamp.

Lav superskarpe beskæringer med ny fladpensel

Med den nye High Finish fladpensel kan du lave skarpe beskæringer både hurtigt og sikkert. Penslens skrå fibre sikrer dig stor præcision i dit daglige arbejde.