• ...

Den biologiske nedbrydning af træ er en naturlig proces. Men når vi taler om træ som anvendes udendørs til f.eks. bolig, hegn, møbler etc., så er det også en proces, som vi ofte vil forsøge at stoppe ved at træbeskytte. Det er vigtigt at understrege, at der er stor forskel på træsorter, og hvor modstandsdygtige de er over for fugt, svamp m.m. 

 

Fugt er et ”no-go”

Vand og fugt er en væsentlig faktor i den biologiske nedbrydning af træ. I Danmark er der risiko for regn hele året rundt. Når fugtigheden i træet overstiger 20 %, er der større risiko for at træet angribes af svamp.

 

Svampene kommer

Der findes en lang række af trænedbrydende svampe, hvis sporer overføres med vinden. For at en trænedbrydende svampesporer kan begynde sin proces, forudsætter det nogle bestemte krav til omgivelserne. 

Eksempelvis har svampe meget svært ved at nedbryde træ med mindre end 20 % fugtindhold – netop derfor er det vigtigt at beskytte sit træværk mod fugt med enten træolie eller træbeskyttelse.

 

Dit træværk er konstant udsat

Nogle har måske en ide om, at det er efteråret og vinteren, som er hårdest for træet. Men faktisk vokser de fleste trænedbrydende svampe meget langsommere, når det bliver køligt – og når vi nærmer os frysegrader, går svampen ofte i dvale. 

Derimod har svampen perfekte betingelser, når vi har våde somre, og temperaturen ligger et sted mellem 15-30 grader. Her foregår svampens nedbrydning af træet hurtigst.

Derfor er træbeskyttelsens vigtigste opgave at skabe ugunstige forhold for svampen, hvilket gøres ved at beskytte mod fugt og samtidig skabe et giftigt miljø for svampen.

Er du i tvivl om, hvilken træbeskyttelse eller olie du skal bruge, så kig ind i din lokale Flügger farver, hvor vi står klar til at vejlede dig. 

Kilde: Træ.dk - Danmarks træportal