Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Træterrasse - sådan vælger du det rigtige træ

En træterrasse kan lægge areal til nogle af de dejligste stunder i dit liv. Men inden du kaster dig over byggeprojektet, bør du overveje, hvilken træsort der skal udgøre din nye terrasse. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om du går med trykimprægneret træ, blødt træ eller eksotiske træsorter fra andre lande.

Du har besluttet dig for, at du skal have en terrasse. Og du er også rimelig sikker på, at den skal være af træ. Så langt, så godt.

Men hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige træsorter, og hvilken bør du gå med i sidste ende?

I denne guide forsøger vi at klæde dig på til at træffe det helt rigtige valg. Vi vil komme rundt om følgende:

  • Fordele og ulemper ved en træterrasse
  • Hvilke træsorter er velegnede til terrasser?

Fordele og ulemper ved en træterrasse

Har tanken om en terrasse først plantet sig i dit hoved, vil du formentlig meget hurtigt – som et naturligt næste skridt – gøre dig overvejelser om materialer.

Som udgangspunkt står valget mellem træ, sten og komposit.

Der er fordele og ulemper ved alle tre typer, og her vil vi koncentrere os om træets styrker og svagheder:

Fordele

  • Træ er charmerende, levende og behageligt at gå på – også med bare sommerfødder
  • En træterrasse kan bygges stort set, som man ønsker og kan derfor nemt tænkes sammen med husets øvrige arkitektur
  • En træterrasse er forholdsvis nem at etablere
  • Den tørrer hurtigt efter regnvejr

Ulemper

  • En træterrasse er ofte glat som en ål, når den er våd
  • Træ holder ikke så længe som sten eller andre hårde materialer
  • De fleste træsorter kræver jævnlig vedligeholdelse
  • Træ kan blive angrebet af alger

Hvilke træsorter er velegnede til terrasser?

En terrasse er en brugsgenstand, og som sådan må den stå model til mangt og meget. Når vejret viser sig fra sin værste side, har terrassen intet at stå imod med.

Og når unger og legekammerater omdanner terrassen til sidste bastion i krigen mellem cowboyer og indianere, har den intet andet at gøre end at håbe på det bedste.

Slitagen året rundt stiller krav til holdbarheden. Og derfor kan det være en fordel at tænke sig godt og grundigt om, inden man køber de første og de billigste terrassebrædder.

Når det så er sagt, kommer vi ikke uden om, at al træ er organisk materiale og derfor med tiden vil blive nedbrudt. Men det er en sandhed med nuancer. For alt efter træsort er der er en verden til forskel på holdbarheden, og nogle sorter fungerer simpelthen bare bedre som terrassebrædder end andre.

For overskuelighedens skyld deler vi her de mest velegnede træsorter op i fire kategorier:

Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ er typisk fyrretræ, der på grund af en kemisk imprægnering er mere modstandsdygtigt over for råd og svamp. Det er bredt anvendt i stort set alle udendørs byggearbejder – fordi det er billigt, har lang holdbarhed og er modstandsdygtigt (hvis det vel at mærke behandles jævnligt med træbeskyttelse).

Trykimprægneret træ kan indeholde stoffer, der er problematiske for miljø og sundhed, og der er ligeledes stor forskel på kvaliteten af det trykimprægnerede træ. En tommelfingerregel er at vælge træ, der er mærket af Nordisk Træbeskyttelses Råd (NTR-mærket). Mærkningen bør være din garanti for trykimprægneret træ med lang holdbarhed.

Miljøstyrelsen anbefaler ligeledes, at man køber trykimprægneret træ, der er mærket med NTR-mærket eller de europæiske standarder DS/EN. Mærkerne sikrer, at imprægneringen forlænger træets levetid, og at træet er til mindst mulig fare for forbrugeren og miljøet.

Terrassebrædder i blødt træ

Terrassebrædder i blødt træ er ofte førstevalget, når der skal lægges ny terrasse. De er billigere end de hårde træsorter og er samtidig nemme at bearbejde. Blødt træ kan være:

  • Gran
  • Fyr
  • Lærk
  • Cedertræ

Blødt træ holder som udgangspunkt ikke lige så lang tid som hårdt træ, men visse bløde træsorter har fra naturens side en holdbarhed på helt op til 25 år.

Man bør som hovedregel sørge for jævnligt at træbeskytte en terrasse i blødt træ.

Terrasser i hårdt træ

Terrassebrædder i hårdt træ har den store fordel, at de som udgangspunkt har en meget lang levetid. Eg, der hører til i denne kategori, kan eksempelvis holde i 50 år uden jordkontakt. Bagsiden af medaljen er, at hårdt træ ofte er væsentligt dyrere end de blødere varianter. Til familien af hårdt træ hører blandt andet:

  • Eg
  • Teak
  • Robinie
  • Jatoba
  • Cumaru
  • Ipé

Hårdt træ indeholder fra naturens side mere olie og andre stoffer, der gør træet mere modstandsdygtigt over for angreb fra råd og svamp. Det betyder også, at en terrasse i hårdt træ er mindre vedligeholdelseskrævende.

De fleste ubehandlede hårdttræssorter patinerer med en sølvgrå farve. Ønsker man at bevare træets farve og glød, kræver det jævnlig behandling med et træbeskyttelsesmiddel.

Varmebehandlet træ

Varmebehandlet træ – også kaldet thermotræ eller thermobehandlet træ – er træ, der er behandlet med høj varme og vanddamp. Under processen fjerner man sukkerstofferne i træet, og cellestrukturen forandres. Resultatet er, at råd og svamp ikke kan slå sig ned i træet.

Varmebehandlingen kan udføres på de fleste nordiske træsorter, hvoraf de mest anvendte er gran, fyr, ask, lærk, bøg og birk.

Varmebehandlet træ har en lang holdbarhed, og så er det er en mere miljøvenlig løsning end trykimprægneret træ, der er behandlet med kemikalier.

Ønsker man at bevare den rødbrune farve, der kendetegner varmebehandlet træ, kræver det jævnlige behandlinger med et træbeskyttelsesmiddel. Er du derimod vild med den sølvgrå patinering, man typisk ser på terrasser og facader i hårdt træ, lader du blot naturen gå sin gang. Med tiden vil det varmebehandlede træ nemlig patinere og frembringe grålige nuancer.

Se vores udvalg af træbeskyttelse