Spartel

Spartel og spartelmasse bliver ofte forvekslet med hinanden, da spartelmasse anvendes til at spartle forskellige overflader. Men en spartel er et værktøj, der anvendes til netop spartelarbejdet med spartelmassen. Dette værktøj findes som spartelmasse i en lang række forskellige varianter målrette forskellige typer spartelopgaver.

Både en spartel og spartelmasse er, hvad du skal bruge til at spartle med, om det er huller, revner eller andre småskader, der skal repareres, eller om det er fuldspartling af vægge, lofter eller gulve, du skal i gang med. Læs mere om spartel her.

Rum/Bygning
Rum/Bygning
Produkttype
Produkttype
Overflade
Overflade
Område
Område

Spartel og spartelmasse

Spartelmasse findes i mange forskellige varianter, der hver især er udviklet til brug på forskellige materialer og spartelopgaver. Valget af spartelmasse afhænger derfor af, hvilken type spartelopgave du skal i gang med.

Spartelmasse findes som færdigblandet på tuber eller i bøtter, klar til brug eller i pulverform, hvor du selv har mulighed for at blande den rette mængde til opgaven. Du kan også få spartelmasse i forskellige korn varianter, så du med et tykt lag grov spartelmasse kan ujævne overflader og med en finere spartelmasse, kan lave slutspartling, der giver glatte overflader med en flot finish. Spartelmasse kan dermed anvendes til en lang række opgaver.

Om du skal dække huller efter ophæng på væggen, reparere revner, eller om du skal fuldspartle, kan du nemt finde en spartelmasse, der passer til din opgave.

Med det rette sparteltilbehør får du stor hjælp i dit spartelarbejde. Sparteltilbehør gør ikke kun arbejdet nemmere, det sikrer også en flot finish i det færdige resultat. Du kan vælge mellem mange forskellige typer af sparteltilbehør, så du med sikkerhed kan finde netop det sparteltilbehør, du har brug for til dit spartelarbejde.

Hvad er spartelmasse?

Spartelmasse er et bindemiddel og fyldstof, der er særlig udviklet til udfyldning af huller, reparationer af revner eller andre skader samt til udjævning af vægge, lofter og andre overflader.

Spartelmasse findes i mange forskellige typer, som hver især har deres særlige egenskaber. Nogle spartelmasser er et godt allround redskab til renovering eller reparationer, mens andre er helt specielt udviklet med et særligt formål.

Valg af spartelmasse

Valget af spartelmasse afhænger af, hvilken type spartelarbejde, du skal i gang med. Der vil nemlig være forskel på, om du blot skal pletspartle, spartle huller efter småskader, eller om du skal fuldspartle store overflader.

Valget afhænger også ved nogle typer spartelmasse af, hvilket materiale du skal spartle. Samtidig er det også vigtigt at tage højde for, om du skal spartle indendørs eller udendørs.

Valg af spartel

Nå du vælge sparteltilbehør skal du først og fremmest vælge ud fra, hvilken type spartelarbejde du skal i gang med. Men derudover er det også vigtigt at vælge spartilbehør, der gør arbejdet lettere for dig, samtidig med, at det gør arbejdsprocessen hurtigere. Det kan du sikre dig med det rette valg af sparteltilbehør samt sparteltilbehør af god kvalitet.

Inden for sparteltilbehør kan du få værktøj, der er ergonomisk udformet, så du får et godt greb på værktøjet, som vil hjælpe dig i din arbejdsproces. Samtidig findes eksempelvis spartler i mange forskellige størrelser, så du kan finde en spartel, der er let for dig at håndtere, også selvom du aldrig har prøvet at fuldspartle før eller spartle småreparationer.

Hvad bruges spartelmasse til?

Spartelmasse kan bruges til en lang række opgaver ved renovering eller blot små spartling opgaver af eksempelvis huller efter søm og skruer på vægge, når du skal indrette dig på ny i hjemmet. Du kan derudover bruge spartelmasse til mange forskellige typer materialer som blandt andet gips, beton, letbeton og træ.

Spartelmasse kan anvendes til pletspartling eller fuldspartling af overflader, så vægge eller lofter fremstår, rene og glatte uden ujævnheder, inden fladerne videre behandles med maling, tapet, væv eller filt. Spartelmasse kan dermed anvendes til både større og mindre spartelopgaver, men er det helt små reparationsopgaver eller udfyldninger, kan du med fordel anvende en filler i stedet.

Spartelmasse kan blandet andet anvendes til:

 • Reparation af huller, revner, sprækker eller andre småskader
 • Samlinger af gipsplader
 • Spartling af ujævnheder
 • Finspartling
 • Slutspartling
 • Fugtsikring i vådrum
 • Genopbygning af skadet træ

Det skal du bruge til spartling

Spartelværktøj dækker over mange forskellige typer værktøj til spartling af vægge eller andet i dit hjem.

Skal du i gang med at fuldspartle vægge eller lofter, er der en række spartelværktøj, du skal bruge. Spartelværktøj gør ikke kun arbejdsprocessen nemmere, men sikrer også flotte overflader i det færdige resultat.

Til spartling af overflader skal du bruge:

 • Spartelmasse
 • Bredspartel
 • Japanspartel
 • Slibeklods
 • Sandpapir
 • Støvmaske

Skal du blot spartle små skader, huller, sprækker eller revner, kan du med fordel anvende mindre spartler til arbejdet og dermed udelade den brede spartel. Det er dog stadig en god idé at anvende støvmaske, sandpapir og slibeklods samt gode spartler, som eksempelvis japan spartler til spartelarbejdet af selv mindre opgaver.

Hvilken korntype skal du vælge til spartelmasse?

Nogle typer spartelmasse findes både som grov-, medium- eller finkortet samt andre mere specielle varianter med særlige korntyper. Det er blandt andet, når du skal bruge sandspartel, at du kan vælge mellem forskellige typer af korn.

Når du skal vælge mellem grov medium fin eller en helt anden variant, afhænger sit valg af, hvilken spartelopgave du skal i gang med. Den grove variant anvendes, når skal skal spartle et tykkere lag, som ved fuldspartling af vægge og lofter, spartling af større samlinger, huller, revner eller andre større skader. Medium spartelmasse bruges i forbindelse med spartling af gipspladesamlinger, og finspartel anvendes som slutspartling for at skabe en jævn og glat overflade.

Hvor lang tørretid har spartelmasse?

Tørretid på spartelmasse afhænger af, hvilken type du anvender, hvor du spartler, samt i hvilken mængde du spartler. Skal du spartle huller, revner eller andre småskader, hvor der ikke er mere end et par centimeters fordybning er tørretiden på omkring en halv time.

Skal du spartle samlinger af gipsplader, er tørretiden en del længere, da den optimale hærdning kan tage flere timer og gerne må tørre natten over. For korrekt anvisning af tørretiden på spartelmasse anbefales det derfor altid at læse beskrivelsen på emballagen, så du undgår at viderebehandle overfladen, inden spartelmassen er helt tør.