Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Bliv klogere på MAL-koder

Hvad er det nu MAL-koden betyder og hvilken betydning har den for malingen? Muligvis har du set koden på malerspanden eller i sikkerhedsbladet. Du kan få svaret på, hvad en MAL-kode er nedenunder.

Hvad er en MAL-kode?

En MAL-kode er en forkortelse for “Måleteknisk Arbejdshygiejnisk Luftbehov”, som indikerer, at produktet har indflydelse på luftkvaliteten og nærmiljøet. Du finder ofte koden på malerspanden eller i produktets medfølgende sikkerhedsblad. Koden består altid af to tal, f.eks. 00-1. Faktisk er koden sat i verden af malingens leverandører for at vejlede om de sikkerhedsmæssige konsekvenser. Dvs. at kodernes opgave er, at professionelle malere såvel som gør-det-selv folk bedst muligt kan tage forbehold og sikkerhedsmæssige foranstaltninger, når et malerprodukt anvendes.

 

Sådan aflæser du en MAL-kode

En MAL-kode er nem at aflæse, hvor du kun skal forholde dig til nummeret før og efter bindestregen. Derimod skal du ignorere årstallet, fordi denne blot refererer til tidspunkt for bekendtgørelsen.

 

Tal før bindestregen

Tallet før bindestregen angiver de primære og grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger, som man minimum bør være opmærksom på, når det angår produktets flygtige og giftige stoffer i sammenhæng med luftvejene. Du skal være varsom, hvis tallet er 2 eller højere. Under 2 har ingen særlig sundhedsfare, med mindre at du anvender en malersprøjte. 

Talrækken før bindestregen er: 00, 0, 1, 2, 3, 4, 5

 

Tal efter bindestregen

Tallet efter bindestregen angiver de sikkerhedsforanstaltninger, som du bør gøre dig, inden du maler for at undgå at malingen skader din hud, mund og øjne, som ved stænk og sprøjtestøv. Risiko for allergi og svære ætsninger er høj ved disse produkter, hvor dine sikkerhedsmæssige forbehold bør være skærpet ved brug af disse varer. Du skal være varsom, hvis tallet er 4 eller højere. Under 4 har ingen særlig sundhedsfare, men handsker anbefales, samt med mindre at du anvender en malersprøjte. 

Talrækken efter bindestreg er: 1, 2, 3, 4, 5, 6

 

Husk at udendørs maling typisk vil have MAL-koder i den høje ende, som betyder at du skal være særlig opmærksom. Tjek altid MAL-koden for at undgå sundhedsfare og skader på kroppen.

 

Find skema fra arbejdstilsynet

Få maling med lave MAL-koder

Vær godt klædt på med Flüggers kvalitetssikrede og svanemærkede maling. Hos Flügger finder du masser af maling med lave MAL-koder, hvor du kan være i sikre hænder. Find dem på Flügger.dk og bestil levering på få hverdage - så bare smid i kurven!

 

Vi ønsker dig rigtig god arbejdslyst!