Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Pudsning og maling af sokkel

Hvis murværket på huset skal forblive sundt, er det væsentligt at vedligeholde soklen. Opnå de bedste betingelser med pudsning og maling af soklen med sokkelmaling i din favoritfarve. For det er ikke svært at pudse og male, hvis man har det rette udstyr og vejledning ved hånden. Læs hvordan du pudser og maler soklen herunder.

Hvorfor pudse og male soklen på huset?

Hvis du har opdaget at soklen på huset er revnet og afskallet, er det vigtigt at udbedre disse hurtigst muligt. Fugt har fri adgang til at trænge ind og ophobe sig i murværk og fundament, hvor risikoen for nedbrydning og afgivelse af fugt indendørs øges markant. Når fugt får frit lejde ind i boligen gennem fundamentet eller murværket, er skimmelsvamp nærmest uundgåeligt i rum med ydervægge. Vi anbefaler, at du altid udbedrer skader i soklen øjeblikkeligt, hvor især sætningsrevner op gennem soklen og murværket volder problemer. Sætningsrevner er små sprækker som strækker sig opad fra sokkel til murværk, hvor de ofte følger de sårbare mørtelfuger i murværket.

 

Når du har udbedret eventuelle skader eller opdager at malingen er skallet af på soklen, er en diffusionsåben sokkelmaling anbefalesværdig at påføre efter gennemhærdning. Mørtel tørrer hurtigt, men er ikke overmalbar før cirka 28 døgn. Hvis du ønsker at male soklen, er det nødvendigt at væbne dig med tålmodighed. Selvom ventetiden er lang, er det altid værd at male soklen, hvor især Flügger Resist bidrager til forlænget holdbarhed. Med malingens åndbarhed og vejrbestandige fordele omsluttes soklen, hvor fugt nemmere kan slippe ud. Fugten kan komme fra alle sider, og en vigtig tommelfingerregel er at murværk højst må ophobe 1% fugt. Sokkelmaling kan bidrage til at fugten ikke ophobes, men derimod udskilles igen.

 

Revner og hul i sokkel - men hvilken mørtel?

Uanset om du skal pudse en hel sokkel eller reparere dele af den, skal du anvende en mørtel med cementblanding. Gerne en mørtel som kan anvendes på mineralske underlag. Vi anbefaler vores udendørs Repafiller spartelpulver. Bland med 3 dele mørtelpulver til 1 del vand for at opnå den rette konsistens til påføring. Hvis soklen er gammel og du skal pudse større områder, anbefaler vi en mere hydraulisk kalkbaseret mørtel. Repafiller spartelpulver har en lang åbentid, som bidrager til nemmere arbejdsgang og ensartede overflader hver gang. Vær opmærksom på at mørtel har ætsende egenskaber og IKKE må komme i kontakt med huden. Du skal påføre dig handsker ved anvendelse af mørtel og cement.

 

Find maling til soklen på huset

Med sokkelmaling opnår du de bedste forhold for din sokkel og murværk på en skånsom måde. Du kan anvende Flügger Resist til soklen, murværket og andre pudsede udendørs flader. Anvend med fordel en grunder og opnå vedligeholdesfrihed på hele 15 år. Gør dig selv en stor tjeneste og grund soklen med Flügger Facade Primer inden du påfører Flügger Resist. Alle Flüggers produkter til udendørs facade er Svanemærkede, som bidrager til minimal belastning for dig og nærmiljøet. Smid den i kurven og få den leveret på få hverdage - og følg guiden herunder. 

Sådan pudser og reparerer du soklen - guide

OBS! Mørtlen skal påføres i 3 lag ved fuldspartling. Reparation af revner og mindre huller kan klares i to lag ved spartling på og omkring skaden.

 

  • Begynd med at fjerne det øverste jordlag under soklen med en skovl, hvorefter du gennemgår og fjerner alt løstsiddende puds fra overfladen. Du kan i denne forbindelse banke forsigtigt på soklen med en hammer. Når du har fjernet al løstsiddende materiale, er du sikret, at din sokkel er ensartet og fast. Vær opmærksom på, at du ikke graver kabler eller lignende over, når du flytter jorden med skovlen. Du behøver kun at flytte langs soklens bredde, så du har rigeligt af arbejdsplads.

 

  • Inden du “rigtig” pudser overfladen, er påførsel af et tyndt lag mørtel fordelagtigt. Det første tynde lag mørtel, bidrager til at vedhæftningen bliver bedre, når du påfører et tykkere lag. For at opnå et tyndt lag grunder, skal du blande spartelpulveret i forholdet en til tre dele vand, hvor du bør opnå en konsistens af kærnemælk. Påfør nu mørtlen i et jævnt lag med bred- eller facadepensel. Husk at lade tørre i mindst 6 timer.

 

  • Nu er du klar til at pudse soklen. Spartelpulver blandes på ny i tre dele til én del vand i en spand, hvor du omrører grundigt og opnår en tyk konsistens. Påfør efter 10 minutters ventetid, når du mener at konsistensen er god. Anvend en murske eller stålspartel, hvor du kaster mørtlen på i mindre dele og fordeler den efter bedste evne. Lagets tykkelse bør være omkring 5 mm, og det gør intet at andet lag er ujævnt. Tværtimod er det en fordel for tredje lags vedhæftning og finish. Husk at lade tørre i mindst 6 timer.

 

OBS! Inden du påfører tredje lag, bør du pensle det tørre andet lag med lunkent vand.

 

  • I dette trin skal det ydre og tredje lag mørtel fordeles med enten et stålbræt eller to bredspartler. Mørtlen skal være i samme blandingsforhold som andet lag. Blot husk at desto tykkere laget ønskes, desto tykkere skal konsistensen således være. Husk at vente de 10 minutter inden du påfører. Påfør ved at trække mørtlen på stålbræt eller bredspartel, hvorefter mørtlen påføres og pudses op. Udglat mørtlen på soklen indtil den er pæn og jævn. Hvis du anvender bredspartler, så håndteres mørtlen ved at trække mørtel på den ene bredspartel med den anden bredspartel. Følg samme fremgangsmåde indtil du opnår en glat og jævn flade.

 

  • Sørg for, at overfladen er tør efter et par timer før du igen let fugter overfladen med vand. Overhæld vand på et pudsebræt eller lignende, hvor du forsigtigt pudser den nye overflade. Hvis du fugtiggøre fladen for meget, kan det reducere cementindholdet.

 

  • Efter 28 døgn er soklen gennemhærdet og kan overmales med den rette grunder og sokkelmaling. Vi anbefaler Flügger Facade Primer og Flügger Resist sokkelmaling.

 

Sådan maler du soklen - guide

 

  • Begynd med at grunde soklen, men kun hvis overfladen er nyspartlet. Brug en korthåret 15 cm malerrulle. Påfør et jævnt lag, hvor du sørger for rigelig påførsel. Lad soklen tørre i 3 timer.

 

  • Så er du klar til at male. Påfør to lag med Flügger Resist i ønskede farve i jævne lag, hvor du sørger for at male vådt-i-vådt. Dvs. at du udelukkende skal male ovenpå det våde maling. Sørg for at lade tørre i 6 timer mellem de to lag.

 

  • Når du er færdig, så kan vejret bare komme an, fordi malingen tåler regn efter 30 minutters tørretid. Husk at malingen er gennemhærdet efter 28 døgn efter andet lag. Vær opmærksom på at du kan få mørtel, grunder og sokkelmaling her på Flugger.dk. 

Sokkelmaling: Beskyt husets fundament

Når du maler udendørs, er timingen ofte afgørende. Ved at sikre, at den overflade, du skal male, er ren, tør og temperaturen holder sig mellem 10-25 grader, er du tættere på de bedste resultater. Udendørs maling kræver særlig opmærksomhed, da den skal kunne modstå en række barske forhold i løbet af året.

 

Giv dig i sving med gør-det-selv-projektet og beskyt huset mod fugtskader med hjælp fra mørtel og sokkelmaling fra Flügger.dk. Du kan få yderligere hjælp og vejledning i vores chat-funktion eller nede i din nærmeste Flügger butik. Vi ved, at det kan være uoverskueligt at finde rundt i en skov af udstyr og maling, og vi ønsker at gøre det nemmere for dig. Smid Flügger Resist og alt tilbehør, som du skal bruge til projektet. Kom i gang allerede på 1-3 hverdage - hvor du kan få gratis forsendelse, hvis du handler for 499 kroner nu. Vi ses!

 

Vi ønsker rigtig god arbejdslyst!