Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
 • ...

VOC og MI i maling - alt du skal vide

Når du skal i gang med et malerprojekt, er der oftest en række overvejelser, du skal have in mente, før du går i gang. Det kunne blandt andet omhandle, hvilken type maling du bør anvende, hvilken slags tilbehør og værktøj du bør benytte eller hvilken nuance malingen skal tones i. Disse overvejelser er i det store hele vigtige, men du bør også være obs på VOC- og MI-indhold i et givent produkt.

 • VOC er et stof, der findes indendørs, og som afdamper fra byggematerialer, maling og nye møbler.
 • MI er et konserveringsmiddel, som anvendes i forskellige forbrugerprodukter, blandt andet rengøringsmidler, kosmetik, lim og maling.

Hvis der er for meget VOC eller MI i en maling, vil stofferne i værste tilfælde kunne forårsage astma og allergi. Derfor er det altid en god idé at anskaffe sig maling, hvor man er sikker på at grænseværdierne er overholdt til punkt og prikke.

Læs med herunder, hvor vi vil give en afklaring på, hvad VOC og MI faktisk er og hvad du bør være særlig opmærksom på.

Hvad er VOC i maling?

VOC betyder “flygtige organiske forbindelser” eller “volatile organic compounds”. Hvis der er et meget højt VOC-indhold i en maling eller et andet produkt, kan det være skadeligt for dine omgivelser - herunder miljøet og helbredet. VOC udløser stoffer, der skader og nedbryder ozonlaget i atmosfæren, mens de også bidrager til at danne dis af luftforurening, dvs. smog. I et sundhedsmæssigt perspektiv er det selve koncentrationen af stofferne, der potentielt kan være så høj, at mennesker med astma kan opleve vejrtrækningsproblemer. Derfor bør man altid have et vågent øje på mængden af VOC i maling.

Tjek indholdet af VOC i maling i sikkerhedsdatabladet

Indholdet af VOC vil oftest fremgå i sikkerhedsdatabladet under vores produkter. Her vil du kunne downloade sikkerhedsdatabladet og finde den præcise mængde af VOC-indhold i produktet. VOC-stoffer klassificeres ud fra 12 grænseværdier, som er afhængig af hvilken type maling, du vil anvende. Grænseværdierne, som vi har opstillet herunder, er fastsat for at skåne miljøet og sundheden og angives med g/liter:

 

Mat vægmaling til inden- og udendørs brug (glans < 25-60)

 • Vandbaserede produkter: 30 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 30/g liter

Blank vægmaling til inden- og udendørs brug (glans > 25-60)

 • Vandbaserede produkter: 100 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 100 g/liter

Udendørs maling til murværk

 • Vandbaserede produkter: 40 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 430 g/liter

Maling til træ og metal (indendørs og udendørs)

 • Vandbaserede produkter: 130 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 300 g/liter

Træbeskyttelse og lak til træ (indendørs og udendørs)

 • Vandbaserede produkter: 130 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 400 g/liter

Træbeskyttelse der danner minimal film (indendørs og udendørs)

 • Vandbaserede produkter: 130 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 700 g/liter

Primer

 • Vandbaserede produkter: 30 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 350 g/liter

Hæftegrunder

 • Vandbaserede produkter: 30 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 750 g/liter

Enkomponent specialmaling

 • Vandbaserede produkter: 140 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 500 g/liter

Tokomponent specialmaling

 • Vandbaserede produkter: 140 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 500 g/liter

Flerfarvede malinger

 • Vandbaserede produkter: 100 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 100 g/liter

Effektmaling

 • Vandbaserede produkter: 200 g/liter
 • Opløsningsmiddelbaserede produkter: 200 g/liter

Generelt kan det være en god idé at vælge en maling med et lavt indhold af VOC, da det som regel er den type maling, der er bedst for indeklimaet, miljøet og som dermed mindsker risikoen for udskillelse af for mange VOC-stoffer.

Luft ud når du maler og hold øje med certificeringerne

VOC stortrives i et tæt og fugtigt indeklima, hvorfor skimmelsvamp også udløser VOC-stoffer. Derfor er det vigtigt – både før og efter malerprojektet er fuldført – at der bliver luftet betragteligt ud i dit hjem. Sørg for at opretholde en grundig ventilation ved at have alle døre og vinduer åbne, og mal helst om sommeren, da årstidens vejrforhold inviterer til udluftning.

Luft også ud i ugerne efter du har færdiggjort dit malerprojekt. Selvom stoffernes niveauer falder i løbet af et par måneder, kan det tage adskillige uger for den nye maling at afdampe alle de problematiske VOC-stoffer. Derfor er det en fornuftig idé at fastholde den regelmæssige udluftning i dit hjem.

Når du har tjekket indholdet af VOC i malingen, kan du samtidig holde øje med om den er miljømærket med EU-blomsten eller Svanemærket. Disse mærker er kvalitetsstempler, der påviser, at der er stillet ambitiøse og strikse miljømæssige krav til produktets indhold – blandt andet VOC-indholdet. Et produkt med Svanemærket eller EU-blomsten vil således have et meget lavt VOC-indhold, men så længe grænseværdierne er overholdt, er du sikret et trygt indeklima.

Hvad er MI i maling?

MI er en forkortelse, der dækker over den kemiske betegnelse for konserveringsmidlet methylisothiazolinon. Stoffet anvendes blandt andet i en lang række forbrugerprodukter, herunder rengøringsmidler, hverdagsprodukter (eksempelvis shampoo), lim, maling og diverse kosmetiske produkter. Stoffet bliver tilvejebragt af en organisk forbindelse af svovl og kvælstof, og det er tilladt at anvende (i små koncentrerede mængder) i en lang række produkter.

Til trods for den store anvendelse, er stoffet de senere år blevet sat i forbindelse med allergiske reaktioner, hvilket kan skyldes direkte kontakt med et produkt, der har et højt MI-indhold. I 2018 blev stoffet erklæret allergifremkaldende. Dette har medført at flere og flere kunder sværger til maling uden MI.

Hold øje med MI-grænseværdien

MI er et konserveringsmiddel, som bliver brugt i de fleste vandbaserede malinger. MI giver malingen holdbarhed under produktion, transport og opbevaring. På den måde har MI en praktisk funktion, da det sikrer malingen mod forrådnelse, så den er frisk, når du skal i gang med dit malerprojekt.

Danske malingsproducenter har som udgangspunkt pligt til at oplyse, hvorvidt deres produkt har et MI-indhold over 0,0015%. Hvis indholdet overskrider grænseværdien, kan det ses på siden af beholderen. Malingen vil også være faremærket. Produkter med et MI-indhold over 0,0015%, der ikke har klassificeringen “allergifremkaldende”, vil være udstyret med advarslen: “Indeholder methylisothiazolinon. Kan udløse allergisk reaktion”.

Det er dog en god idé at tjekke hvor meget eller hvor lidt MI, der er i malingen, da der stadig kan være MI i produktet selvom indholdet er under 0,0015%. I sikkerhedsdatabladet, under vores produkter her på Flügger.dk, vil det fremgå, hvorvidt produktet kan fremprovokere en allergisk reaktion. Der er dog også en række andre sikkerhedsforanstaltninger, som du selv kan tjekke op på. Undgå direkte kontakt med malingen. Du kan med fordel anvende en bred vifte af sikkerhedsudstyr (eksempelvis sikkerhedsbriller og handsker), der kan hindre direkte kontakt med huden. Sørg desuden for at lufte godt ud mens arbejdet pågår, så VOC-stofferne bliver transporteret ud af rummet. Luft gerne ud flere dage efter arbejdet er færdiggjort - hellere en omgang udluftning for meget end for lidt.
Så snart malingen er hærdet(typisk efter 7 dage), så vil der ikke længere være nævneværdig afgasning/fordampning af stoffer og dermed vil der ikke længere være problemer for allergikere.
Husk også at MI i maling kun vil genere personer med allergi overfor MI. 

Køb din allergivenlige maling hos Flügger

Hos Flügger går vi meget op i at kunne stå inde for vores produkters kvalitet. Det gælder alt fra malingens holdbarhed til overholdelse af de fastsatte grænseværdier - både i forhold til MI såvel som VOC. En væg- og loftmaling som Dekso 1 Ultramat overholder ikke kun disse grænseværdier, men giver tilmed en robust og slidfast overflade med en nydelig refleksfri mat finish.

Skal du male udendørs træ, og vil du gerne skåne miljøet mod VOC, bør du vælge Flügger 04 Wood Tex Opaque, som er en glimrende træbeskyttelse til allround brug. Dette diffusionsåbne produkt overholder de fastsatte grænseværdier for maling til udendørs træ og metal, hæmmer mug- og skimmelvækst og holder tilmed op til 12 år.

Uanset hvilken type maling du skal bruge, har vi masser af produkter, der overholder grænseværdierne - både til indendørs og udendørs brug.

 

Vi ønsker rigtig god arbejdslyst!