Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Sådan maler du panel, dørkarm og dørtrin

Nogle elegante og nydelige paneler bidrager til herskabsfølelsen i boligen, hvor væggen opnår mere gennemslagskraft. Foruden panelerne i sig selv, så kan en klat maling opløfte udtrykket yderligere, hvor især kontrasten til væggen vækker rummet. Få vejledning til at male paneler, dørkarme og dørtrin med Flügger, som giver dig fremgangsmåden med alle tips og tricks til arbejdet.

Hvilken type maling til panel, dørkarm og dørtrin?

For mange kan det være overvældende og til tider forvirrende at finde den rigtige maling til forskellige formål. Netop af den årsag har vi gjort det nemt for dig at vælge med vores High Finish-serie, som er udviklet til brug på træ- og metaloverflader. Serien fungerer yderst godt ovenpå glatte materialer som dine paneler, hvor det eneste du skal bekymre dig om er valg af glans og farve. Udvalget byder på en skinnende overflade med glans 50 og 90, men også et afdæmpet udtryk med enten halvmat glans 20 eller helmat glans 5. Vi anbefaler glans 20 på paneler, dørkarme og dørtrin, fordi væggens glans ofte ikke er højere end 20, som dermed giver bedre balance i rummet. Hvis du synes at genskær lyder mere tiltalende, så overvej gerne glansniveauer på over 50, hvor du opnår størst mulig snavsafvisende overflade. For desto højere glans, desto bedre modstandsstyrke og rengøringsvenlig flade. Husk at glans 20 giver et afdæmpet udtryk til rummet, hvor slidstyrken stadig er til stede.

 

Skal man bruge hæftegrunder til panel, dørkarm og dørtrin?

Har du nogle paneler på væggene, som allerede er malet, så behøves ikke hæftegrunder inden maling. Hvis overfladen er malet, så skal du slibe let med korn 120 sandpapir indtil fladen er matteret. Overflader uden maling skal du både slibe og grunde inden du maler. Til formålet anbefaler vi hæftegrunderen Interior Fix Primer, medmindre at træet har mange synlige knaster. Træknaster kan gennemtrænge malingen og ødelægge finishen, så anvend Interior Stop Primer.

 

Skal man male paneler eller vægge først?

Selve rækkefølgen, når man skal male både paneler og vægge, er væsentlig at overholde for bedste slutresultat. For væggen skal altid males først, hvor paneler males efterfølgende. På denne måde undgås drypning af maling på det nymalede panel, som kan hænde, når man maler væggen længere oppe. Man kan dermed nemmere udbedre eventuelle dryp og stænk ved maling af panelet.

 

Pensel eller malerrulle til panelvæg?

Vi anbefaler altid, at du maler med korthåret malerrulle i længden 15-20 cm for bedste finish. Du bør kun anvende en ovalpensel til beskæring af kanter og hjørner, foruden maling af fordybninger og hævninger på panelet. Hvis du skal male dørkarme og dørtrin, så anvend en ovalpensel, da du nemmere kan navigere rundt på overfladen. Det kan være udfordrende at beskære med en malerrulle og komme til i krogene.

Sådan gør du - Guide til at male panel, dørkarm og dørtrin

 

  • Spring punktet over ved splinternyt panel, dørkarm eller dørtrin

Rengøring af overfladen er første vigtige skridt i forberedelsen. Rengør overfladen med grundrens, f.eks. Fluren 37, som fortyndes og blandes med vand i forholdet 1:10. Skrub nu overfladen med enten klud eller svampe. Med Fluren 37 på sprayflaske sprayes indholdet direkte på overfladen. Bagefter skyller du overfladen efter med vand eller tørrer med en våd klud, hvor du afslutningsvis tørrer efter med en tør opvredet klud eller håndklæde.

 

  • Spring punktet over ved splinternyt panel, dørkarm eller dørtrin. 

Eventuelle huller og revner udbedres ved anvendelse af Flügger Wood Seal, som sprøjtes ind med en fugepistol, og derefter spartles for at skabe en jævn overflade med tørring natten over, inden der slibes. 

 

  • Når forarbejdet er udført (eller hvis materialet er splinternyt) skal overfladen slibes med sandpapir korn 120-140, for at give et mat udseende og modtagelighed. Sørg bagefter for, at alt støv er blevet fjernet med en opvredet klud og støvsugning. På denne måde forhindres at eventuelle rester ødelægger vedhæftningen for malingen.

 

  • Det første trin før hæftegrunder og maling er afdækning af overflader med afdækningspapir og malertape. Herefter kan du påføre hæftegrunder med malerrullen, som bidrager til at binde malingen på overfladen. Før du anvender grunderen, så skal den omrøres. Efter anvendelse tørres hæftegrunder i mindst fire timer inden maling. 

 

  • Nu er du klar til at svinge malerrullen. Husk omrøring før du påfører den, så du ikke ender med uønskede dråber eller løb. Påfør jævne strøg for at opnå en flot finish, og sørg for, at de ikke blot dækker godt, men anvend rigeligt med maling. Mal vådt-i-vådt for jævn overflade, som også mindsker grimme streger. Dvs. at du skal sørge for ikke at male ovenpå tørret maling, men udelukkende ovenpå det nymalede. Du bør altid påføre mindst 2 lag for bedste slutresultat. Overhold tørretiderne på mindst 4 timer mellem lagene. Efter andet lag og 6 timers tørretid, kan materialet tages i brug. Vær opmærksom på, at gennemhærdningstid er op til 28 dage, så vær varsom indtil da.

Giv nyt liv til træet i hjemmet

Når man maler paneler, dørkarme, dørtrin eller andre træoverflader, er det vigtigt, at man bruger den helt rigtige maling til formålet. Med High-Finish serien når du nemt og bekvemt i mål med styrke og farverig dybde. Giv dig i kast med forvandlingen af din bolig med en egnet træ- og metalmaling fra Flügger, hvor aftrykket på indeklimaet er minimalt. Du kan bestille på Flügger.dk, hvor maling og tilbehør kommer direkte hjem til dig indenfor 0-3 hverdage. Hvad venter du på? Kom i sving og læg en High-Finish i kurven, så er du skridtet nærmere din drømmebolig. Lad dig inspirere af farveuniverset.

 

Vi ønsker dig rigtig god arbejdslyst!