Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Sådan maler du trykimprægneret træ

Mal dit trykimprægneret træ for bedste beskyttelse og forlænget levetid. Det kræver at du vælger den rette træbeskyttelse, men malerarbejdet er ganske ligetil. Kom i gang med at beskytte dit træ med Flüggers mange kvalitetsprodukter ved hånden.

Hvad er trykimprægneret træ?

Trykimprægneret træ er behandlet med svampehæmmende midler, som enten overfladebehandles eller udfyldes. Man behandler typisk med midlerne kreosot og arsen, der betegnes som farligt affald, når træet skal bortskaffes på genbrugspladsen. Hvis man behandler træ, så undgås råd, svampeangreb og insektangreb. Man anvender typisk kun imprægneret træ udendørs, da fugtigheden indendørs er lav og ikke påvirker almindeligt træ. Selvom trykimprægneret træ er til udendørs brug mod fugt, så kan kvaliteten af trykimprægneringen variere. Dermed er det ofte fornuftigt at male med en diffusionsåben træbeskyttelse, fordi træet beskyttes, men samtidig har mulighed for at ånde frit og udskille fugten i træet. Trykimprægneret træ bliver typisk sat eller fragtet udendørs, hvor fugt fra regn kan ophobe sig og skabe problemer, hvis man maler med en lukket træbeskyttelse. Med en lukket træbeskyttelse bliver fugten inde i træet, som kan begynde at rådne indefra. Vi anbefaler altid, at du maler dit træ, uanset stilstand, med en vandbaseret diffusionsåben træbeskyttelse. Hvis du ønsker at male, er vores miljøskånsomme Wood Tex-serie ideel til formålet. Anvend med fordel Wood Tex 04 eller Wood Tex 07.

 

Kan man male trykimprægneret træ?

Ja, det kan du sagtens. Vi anbefaler, at du anvender en diffusionsåben træbeskyttelse, hvor træet kan ånde og udskille fugt indefra. Hvis du maler med en såkaldt “lukket” maling umiddelbart ved anskaffelse, er risikoen for råd af træet høj. Træet har ofte gennemgået en opbevaring og transport udendørs, som giver ophobning af fugt fra regn og høj luftfugtighed. Hvis en overflade ikke giver mulighed for diffusion, så rådner træet indefra. Umiddelbart er risikoen lav, hvis træet er trykimprægneret korrekt og har været opbevaret tørt i omkring ét år. Medmindre at du maler med en diffusionsåben træbeskyttelse umiddelbart efter anskaffelse, som f.eks. vores Wood Tex 04 eller Wood Tex 07. Hvis du maler med en vandbaseret og diffusionsåben træbeskyttelse, som Wood Tex, er træet brugbart med det samme. Du kan fordelagtigt grunde træet, inden du maler med en såkaldt primer, som beskytter træet og bidrager til bedre vedhæftning. Vores Wood Tex 02 primer er perfekt til formålet.

Hvilken maling til trykimprægneret og behandlet træ?

Man skal anvende en såkaldt “åben” træbeskyttelse til imprægneret træ, fordi fugt inde i træet kan udskilles og risikoen for råd forbliver meget lav. Vi anbefaler at du anvender Wood Tex træbeskyttelse til formålet. Først og fremmest anbefales det, at du begynder med en primer, som Wood Tex 02, der beskytter træet mod fugt og giver en bedre vedhæftning for træbeskyttelsen. Primeren kan tones i samme farve som træbeskyttelsen, men kan også fås i transparent.

 

Læs også om: Hvad er en grunder og primer?

 

Alle vores nyeste Wood-Tex produkter er vandbaserede, miljøvenlige og kvalitetssikrede god beskyttelse i op til 12 år. Når du skal beslutte hvilken træbeskyttelse, der er ideel til dig, så er glans og farve hovedsageligt kriterierne. Mat og halvmat er typisk at finde i træbeskyttelse. Hvis du ønsker en mat træoverflade, så anbefaler vi Wood Tex 07, hvorimod ved ønske om halvmat træoverflade, så anbefaler vi Wood Tex 04. Begge kan tones i alle vores farver, så du selv kan vælge udtrykket. Hvis du ønsker at træets årer skal synes, så bør du anvende vores transparente Wood Tex 03 til dette.

 

Guide: Sådan maler du træet

  • Sørg for at træet er tørt og slib let med sandpapir korn 120. Sørg desuden for at overfladen er helt ren. Hvis træet har år på bagen, er en trærens og en børste altid fordelagtig inden du grunder. Lad til sidst træet tørre.

  • Dernæst kan du med fordel grunde overfladen med en primer, f.eks. Wood Tex 02 Primer. Påfør et tyndt lag med primeren og lad tørre i 6 timer. Du bør anvende en bredpensel til formålet.

  • Vælg en tørvejrsdag at male på, hvor solen ikke skinner direkte på træet. Mal eventuelt løst træ i udluftede rum, hvor man ikke normalt opholder sig i længere tid ad gangen. Hvis du maler i direkte solskin, så risikerer du at malingen tørrer for hurtigt. Du kan i værste fald få ringere dækning og beskyttelse. Læs mere om de rette betingelser for at male udendørs her.

  • Mal træet med en bredpensel, hvor du sørger for at påføre jævne strøg og maler vådt-i-vådt. Dvs. at du systematisk undgår at male ovenpå tør maling, så du undgår større nuanceforskelle i farven. Du kan med fordel påføre to lag, hvor du venter 6 timer inden du overmaler. Det er bedst, hvis vejret holder tørt i de to-tre dage efter maling, hvor du samtidig bør være varsom med belastningen, inden malingen er gennemhærdet på 14-28 dage.

  • Når gennemhærdningstiden er overstået, er du klar til at boltre dig. 

 

Beskyt træet med åndbar træbeskyttelse

 

Du bliver ikke skuffet, når du anvender vores vandbaserede Wood Tex-serie til dit næste udendørs gør-det-selv projekt. Med træbeskyttelse opnår du modstandsdygtige træoverflader imod svamp, råd og insekter. Du vil opleve forskellen, når du arbejder med vores skånsomme og vandbaserede Wood Tex-serie, fordi skadelige midler som terpentin ikke er at finde. Træbeskyttelse er ofte oliebaseret, og indeholder dermed opløsningsmidlet terpentin. Terpentin kan i værste tilfælde give hovedpine og er tilmed skadelig for naturen. Giv dig selv en miljøvenlig træbeskyttelse, når du skal male udendørs træværk og oplev samme gode beskyttelse. Køb nu og opnå gratis levering, når du handler for mere end 499 kr. på Flügger.dk. Vi hjælper dig i mål, så du er helt komfortabel med projektet.

 

Vi ønsker rigtig god arbejdslyst!