• ...

Hvad er en grunder eller primer?

Inden du skal male, bør du altid overveje om en grunder eller grundmaling skal påføres for at lægge en god bund. Det er uanset hvor og hvad du gerne vil male. Hvis du undlader at grunde, øges risikoen markant for at slutmalingen bliver ujævn og dækker utilstrækkeligt. Derfor er det væsentligt at du vurderer om bunden har brug for en grunder, men i visse situationer er en grunder uundværlig. 

Er grunder og primer det samme?

Ja - primer er det engelske ord for en grunder, som på dansk er blevet adopteret og blevet en betegnelse for forskellige typer af grundere. En grunder sikrer at bunden har de bedste forhold inden du påfører slutmalingen. Det er især vigtigt at grunde på ubehandlede, rå og porøse overflader. Så undgår du at skulle give flere ekstra lag maling end højst nødvendigt. Læs videre og bliv klogere på de forskellige typer af grundere. 

 

Hvad gør forankringsgrunder?

Når du har et ubehandlet underlag, som en pudset eller gipsspartlet væg, er forankringsgrunder utroligt effektivt for at mætte væggen og forbedre vedhæftningen. Ikke kun en slutmaling har glæde af en forankringsgrunder, men også tapet, glasvæv og -filt. Som tidligere nævnt kan det anvendes ovenpå pudsede og gipsspartlede underlag, men også letbeton og kalksandsten. Forankringsgrunder binder støv og benyttes både på inden- og udendørs byggematerialer. Selve væsken er blå, men når den tørrer op bliver den transparent. Forankringsgrunder kaldes også plastgrunder og microdispers.

 

Hvornår bruger man forankringsgrunder?

Du bruger forankringsgrunder på ubehandlede områder, som en nyopført væg, hvor man gerne vil opsætte tapet eller lignende - men især hvis du skal male. Det er faktisk uundværligt for at du nemt kan dekorere efterfølgende. For er væggen ikke mættet, vil den suge enten limen ved tapetopsætning eller slutmalingen. En tørstig væg vil ofte suge maling, så overfladen bliver ujævn. Hvis dette sker, bliver du nødt til at male igen og igen for at udjævne. 

Du bør slibe underlaget inden du forankringsgrunder, for at den er mest modtagelig. Efterfølgende kan du begynde at grunde nedefra og op, så du undgår at forankringsgrunderen løber ned. Giv underlaget et jævnt lag for et ensartet udseende, men du behøver ikke være opmærksom på streger efter rullen. Du skal blot anvende en malerrulle og skaft på 25 cm. Når du har påført forankringsgrunder, er den tør efter 1 time, men overmalbar med maling efter 6 timer og klar til tapetsering efter 18 timer.

Hvad er hæftegrunder?

En hæftegrunder er perfekt på en blank overflade, som metal og laminat, hvor du gerne vil overmale. Disse overflader er normalt ikke særlig modtagelige, som retfærdiggør anvendelse af hæftegrunder. Du opnår derved et underlag som hæfter og således dækker bedre. Eksempelvis kunne det være behandlede træmøbler eller laminatlåger i køkkenet, som behøver en hæftegrunder for at malingen dækker optimalt. 

 

Fremgangsmåden er altid at man vasker overfladen med grundrens og klud, hvorefter at man sliber let med korn 120 sandpapir for at gøre overfladen mere modtagelig for hæftegrunderen. Efterfølgende kan du begynde påførsel af grunder med et tyndt og jævnt lag. Dette gøres bedst med en malerrulle på 10-15 cm og en præcisionspensel, for at du kommer rundt over det hele. Derefter lader du grunderen tørre - som regel 1 time og overmalbar efter 3 timer. Husk at se eventuelle tørretider på produktet. Endelig er du nu klar til at male.

Hvad er spærregrunder?

Formålet med en spærregrunder er at underlaget ikke slår igennem slutmalingen med gennemslag fra sod, nikotin, tuscher, vandskjolder eller lignende. En spærregrunder påføres  ofte på træunderlag, som træmøbler eller -vægge. Det kan anvendes på tidligere behandlet træ, men bør altid anvendes på ubehandlet træ inden man maler. Fordi risikoen er høj for gennemslag fra knaster og vandopløselige farvestoffer i træ. 

 

Faktisk anvender man sjældent spærregrunder i dag, medmindre det er på træ, som ikke behøver at blive malet. Tværtimod anvender man typisk en spærrende eller isolerende maling, fordi du både får en spærrende effekt mod fugt og lignende, men samtidig får du en grund- og slutmaling. Du kan få spærrende maling hos Flügger i glans 5 eller 10. Oplev udvalget herunder. 

 

Spærregrund dit træ

Allerførst bør du vaske træet med en fugtig klud og gerne med trærens, hvor træet efterfølgende vil rejse sig. Så kan du nemt slibe den ujævne overflade ned med korn 120 sandpapir. Når du fugter træet til at begynde med, undgås at træet rejser sig når du grunder og maler. Efter slibning kan du vælge at ludbehandle træet for at hærde og give slidstyrke. Dette gøres ved at du først ryster beholderen med lud, hvorefter du anvender en ludpensel eller 15 cm malerrulle. Lud påføres i et jævnt lag. Efterfølgende det er tørret ind, kan du begynde at grunde.

Fremgangsmåde for at grunde, er blot at du påfører på et rent og tørt træunderlag med en malerrulle på 10-15 cm. Den påføres i et jævnt og ensartet lag. 

 

Fjern nikotinrester fra væggen efter rygning

Hvis du lige er flyttet ind i en bolig med røglugt hængende i luften, hvor væggene er misfarvede efter nikotin og røg - så er en spærrende maling perfekt til at komme generne til livs. Du kan med spærrende maling, også kaldet isolerende maling, få en nydelig hvid væg uden at nikotinrester, sod og fugt trænger gennem malingen med forfærdelige skjolder. Det nemme er, at du får en grund- og slutmaling i én med ISO 5 eller ISO 10. De kan anvendes til både væg, loft eller sågar skorstenen med løbesod. Oplever du ovenstående gener eller er der tale om en mindre fugtskade, så er spærrende maling ideelt. Du sørger blot for at væggen er vasket med grundrens, derefter ren og tør, og så kan du male væggen med en 20-25 cm lang malerrulle. Du skal helst give væggen to lag for at den dækker ordentligt med den ønskede isolerende effekt. Før du ved af det, står du med en flot og mat væg uden at du behøver svinge andet værktøj. Maling er nemt. 

Hvad gør grundmaling?

Vigtigheden af en grundmaling varierer alt efter underlagets tilstand. Dette betyder, at hvis væggen er ubehandlet eller kun behandlet med forankringsgrunder, er grundmaling næsten altid et krav. Derimod er grundmaling ikke væsentlig, hvis væggen tidligere er malet. Et eller to lag grundmaling sikrer at slutmalingen, også kaldet topmalingen, hæfter ordentligt og bliver jævnt og ensartet. Du kan altså i mindre grad bekymre dig om slutresultatet, fordi der allerede er lagt en god bund som pejlemærke. Samtidig kan du også spare penge på slutmalingen, hvis du grundmaler inden, fordi grundmaling ofte er billigere. Den er også hvid og dermed nemmere at male over med topmalingen. Hvis du overmaler en markant farve med en anden, kan resultatet variere og dermed behøver du ikke male mere end 1-2 lag med den ønskede farve.

 

Køb maling hos Flügger

Find din maling hos Flügger Farver. Vi elsker farver. Gør du? Forestil dig at vågne op til et mesterværk af farver i præcis den glans, du ønsker. Om du har brug for hvid eller farverig maling, så har Flügger kompromisløse og kvalitetssikrede produkter til ethvert dekorativt projekt af boligen. Du finder maling, indfarvet spartel, tapeter og alt dét som blot skal høre med for et drømmende resultat. Læg din yndlingsfarve i kurven og få den sendt hjem til dig indenfor få dage.

 

Find din grunder og grundmaling her. Masser af inspirationen indfinder sig i en farverig verden. 

 

Vi ønsker rigtig god arbejdslyst!