Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Hvad er diffusionsåben maling?

Hvorvidt om du skal male facade eller kælder, bør du bruge en åndbar maling, da det kan modvirke skimmel, fugt og mug. Med en åndbar og lav glans maling på disse overflader opnår du det bedste og mest holdbare slutresultat. 

Diffusionsåben maling lader væggene “ånde”

Diffusionsåben maling er en maling, som kan “ånde”, hvilket betyder at fugt skal kunne trænge gennem malingen - i stedet for at sætte sig fast i væggene. Diffusionsåben maling hjælper altså væggene med at ånde problemfrit og sørger for at fugten ikke bliver lukket inde, så der ikke opstår afskalninger eller skader under malingslaget.

Denne særlige egenskab ved diffusionsåben maling er en afgørende faktor, for at opnå et optimalt og holdbart resultat, især når du maler udendørs.

Diffusionsåben maling har typisk også en lav glansgrad. Maling med en lav glans er ofte åndbare, så når du skal anskaffe dig en diffusionsåben maling, er det en god idé at sigte efter en så lav glansgrad som mulig.

Diffusionsåbne malinger er desuden særdeles populære på overflader som kældervægge og udendørs facader, grundet deres evne til at afgive fugt. Maler du med en diffusionsåben maling, vil du også bedre kunne forebygge eventuelle angreb fra skimmelsvamp og fugtskader, da væggene bedre vil kunne afgive fugt.

Det er dog vigtigt, at du tjekker overfladen grundigt, inden du maler med en diffusionsåben maling. Hvis der er fugt i overfladens fundament, er det noget som skal løses for bunden, og her vil diffusionsåben maling ikke være løsningen.

Godt at vide om diffusionsåben maling

For at forstå betydningen er det vigtigt at huske at vand kan have tre forskellige tilstandsformer, henholdsvis is, flydende vand og vanddamp.

Når en maling er diffusionsåben, betyder det nemlig, at malingen er åben overfor vanddamp, også selv om den er i stand til at beskytte underlaget imod flydende vand. Det gør at malingen ikke virker som en ”tæt” membran, med risiko for at der ophobes fugt i bygningen. Damptrykket i en bygning sker altid indefra og ud og derfor er evnen til diffusion en uhyre vigtig egenskab, når man maler udendørs træværk og mineralske facader. Det betyder nemlig at fugt indefra kan passere og at fugt fra nedbør og kondens ikke ophobes i underlaget.

Det er dog vigtigt at huske at diffusion alene kan ske, når vand forekommer i dampform. Flydende vand derimod fordamper først når det varmes og omdannes til vanddamp og så er der risiko for at skaden allerede er sket. Det er altså vigtigt at vide, at er der grundlæggende udfordringer med vand og fugt i facader, sokler eller træværk, så kan du ikke male dig ud af problemet, selvom du anvender en diffusionsåben maling. Derfor er det også helt afgørende at bygningsdele og konstruktioner er vel konstrueret og godt beskyttet imod opfugtning og gennemvædning fra flydende vand. På den måde er det en forudsætning for alt malerarbejde, at underlaget er og forbliver tørt og at der ikke tilføres vand igennem utætte sokler, porøse kældervægge, revner i puds, murværk, ubeskyttet endetræ m.v. Det samme gælder indendørs og ikke mindst på kældervægge og kældergulve. Her kan en diffusionsåben maling heller ikke redde en syg konstruktion, som konstant bliver tilført vand omgivende terræn eller opstigende grundfugt. Derimod kan valg af diffusionsåben maling medvirke til at forebygge, at der opstår skader på sunde konstruktioner og underlag.

Flügger sælger et bredt sortiment af diffusionsåben facademaling og træbeskyttelse som du trygt kan anvende. Alle produkter i Flügger Facade serien og Flügger Wood Tex serien er diffusionsåbne.

 

Læs også om: Sådan maler du din carport

Hvad betyder PAM-værdi?

For at en maling kan kategoriseres som værende diffusionsåben, skal du tjekke dens PAM-værdi. PAM-værdien måles på en skala mellem 0-100.

Desto tættere på 0, PAM-værdien er, desto mere diffusionsåben er malingen. Hvis PAM-værdien derimod er i den højere ende af skalaen, er malingen hvad man kalder for diffusionstæt. Diffusionstæt maling vil, modsat diffusionsåben maling, sørge for at fugt og vand ikke kan trænge gennem malingen og spærrer det i stedet.

Skal du male i en kælder, på udendørs træværk eller på en facade, vil det bedste være at vælge en maling med en lav PAM-værdi, som altså vil være diffusionsåben.

En kælder vil ofte være præget af fugt, da den ligger under jordniveau. Derfor skal kondensvandet på væggene og gulvet kunne afgives uden at blive spærret i væggen, hvorfor det giver bedst mening at male med en diffusionsåben maling. Skal du male dit kældergulv kan du eksempelvis bruge Flügger Floor Paint Acrylic, som er vores acryl gulvmaling, der både er diffusionsåben og som giver en slidstærk overflade. Til kældervægge- og lofter anbefaler vi vores kompositionsmaling, Flügger Archaia, som giver en helmat og heldækkende overflade.

Udendørs facader såsom murværk og sokkel, bør også behandles med en diffusionsåben maling. Murværk og sokkel er både eksponeret for udendørs vejr og fugt indefra huset. Derfor bør du sørge for at fugten kan trænge ud igennem malingen, hvilket heldigvis kan klares med en diffusionsåben maling.

Se vores facademalinger her 

Hvis det er soklen du skal male, bør du anvende Facade Roof & Base, der er specielt udviklet til maling af tag og sokkel. Med denne maling får du en holdbarhed på op til 15 år og en overflade, der hæmmer smuds, skimmel og mug, qua dens diffusionsåbne egenskaber.

 

Find din maling her.

 

Køb diffusionsåben maling hos Flügger

Find din maling hos Flügger Farver. Vi elsker farver. Gør du? Forestil dig at vågne op til et mesterværk af farver i præcis den glans, du ønsker. Om du har brug for hvid eller farverig maling, så har Flügger kompromisløse og kvalitetssikrede produkter til ethvert dekorativt projekt af boligen. Du finder maling, indfarvet spartel, tapeter og alt dét som blot skal høre med for et drømmende resultat. Læg din yndlingsfarve i kurven og få den sendt hjem til dig indenfor få dage.

 

Vi ønsker rigtig god arbejdslyst!