Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Behandling af ubehandlet træ - sådan gør du

Det danske klima kan til tider være barskt. Derfor skal dit nøgne træ klædes ordentligt på, så det kan modstå naturens rasen. Vi guider dig her igennem den grundige beskyttelse af dit ubehandlede, udendørs træværk.

 

 

Et splinternyt og jomfrueligt træværk er et nydeligt syn – men det har brug for omsorg, hvis det skal blive ved med at være pænt.

Enkelte træsorter er ganske vist så robuste, at de kan være udendørs i årevis uden at tage nævneværdig skade, men for langt det meste udendørs træværk gælder det, at det skal have et en hjælpende hånd for at kunne modstå vind, vejr, sol og regn.

Hvis du ikke passer godt på træet, bliver det ikke alene trist at se på. Du risikerer også, at det begynder at rådne og skal udskiftes.

Derfor: Sørg altid for at give dit nye, ubehandlede træværk en solid omgang træbeskyttelse, så det er modstandsdygtigt over for fugt, udtørring, svamp og skadedyr. Det er en opgave, du sagtens selv kan klare, så længe du blot går grundigt til værks.

Vi giver dig her en trin-for-trin guide til, hvordan du skal behandle dit nye træværk.

Sådan gør du – skridt for skridt

  1. Børst overfladen grundigt fri for skidt, snavs og ujævnheder. Det er vigtigt, at overfladen på træværket er jævn og ren – ellers får du ikke den optimale træbeskyttelse ud af dine anstrengelser. Brug gerne en stiv børste til at skure træet rent.
  2. Tjek fugtigheden i træet. Når du skal give dit ubehandlede træværk et lag træbeskyttelse, er det vigtigt, at træet er helt tørt. Vinduer og døre må for eksempel ikke have en fugtighed på mere end 12 procent, når du maler. For udhæng, træbeklædninger og lignende må fugtigheden ikke overstige 15 procent. Derfor skal du købe eller låne en indstiksfugtmåler, som du kan måle træets fugtighed med, inden du går i gang.
  3. Desinficér eventuelt dit ubehandlede træ med algefjerner, inden du giver det et lag træbeskyttelse – så fjerner og forebygger du mod algebegroninger på træværket.
  4. Grund al bart træ (inklusive endetræ) med en grundingsolie. Grundingsolie er en tyndtflydende olie, der trænger ind i træet og modvirke begroninger. Husk, at træet skal være helt tørt, inden du begynder at grunde.
  5. Lad grundmaling tørre, inden du går videre til træbeskyttelsen. Det tager typisk en dags tid, før olien er helt tør.
  6. Mal træet to gange med en egnet træbeskyttelse. To lag giver et pænere slutresultat og en mere optimal beskyttelse. Giv gerne træbeskyttelsen en rystetur, inden du begynder at male.

Få gode malertips

Selvom du sagtens selv kan stå for beskyttelsen af dit ubehandlede træ, så kan du måske have gavn af lidt forberedelse, før du går i gang. Vidste du for eksempel, at det ikke er ligegyldigt, hvornår du maler dit træværk? Og at det er vigtigt, at du tjekker vejrudsigten, inden du finder pensel og malerspand frem?

Derfor har vi hos Flügger farver samlet en håndfuld tips og gode råd, som du kan læne dig op ad, når du skal behandle dit udendørs træværk. Se blandt andet vores korte video, der skridt for skridt viser, hvordan du bedst maler dit udendørs træværk.

Har du spørgsmål i forbindelse med dit malerprojekt? Læs mere om vores Wood Tex træmaling og find den korrekte behandling til dit træværk – eller kig ind i din lokale Flügger farver, hvor vi står klar til at vejlede dig.

Rigtig god arbejdslyst!