Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
  • ...

Sådan rengør du dine træfacader

Dit udendørs træværk skal jævnligt males med træbeskyttelse, så det er skærmet mod sol, vind, regn og fugt. Inden du finder penslen frem, skal du dog først gøre dine træfacader helt rene, så du får et pænt og holdbart maleresultat.

 

Udendørs træværk er pænt og pynteligt, men det skal have opmærksomhed. Det skal tjekkes, vedligeholdes og males med træbeskyttelse, så fugt og råd ikke kan slippe ind gennem sprækkerne – og før du overhovedet kan komme så langt, skal dine træfacader også gøres grundigt rene.

At male på en beskidt og ujævn overflade er nemlig som at bygge en kolos på lerfødder: Det giver et uholdbart slutresultat. Heldigvis kan du sagtens selv gøre dine træfacader rene.

Rengøring trin for trin

  1. Tjek facaden for eventuelle ujævnheder, som kan ødelægge dit maleresultat. Gå den igennem med en spartel eller en børste.
  2. Hvis der er grønalger på dine træfacader, skal de fjernes, inden du går videre med rengøringen. Påfør et godkendt svampe/algemiddel – på større træfacader kan du sprøjte det på med en havesprøjte. Lad midlet virke i nogle dage til algerne er blevet brune. Først da kan du skrubbe algerne bort med en stiv børste og rigeligt vand.
  3. Gør træværket grundigt rent med udendørs grundrengøring, der egner sig til træværk. Brug en børste, en kost eller en grov svamp – og husk at bruge handsker.
  4. Vask efter med rent vand. Du kan eventuelt gøre arbejdet lettere ved at bruge en børste og forlængerskaft med vandgennemløb.
  5. Når træfacaden er helt tør, skal du slibe overfladen grundigt med sandpapir, så de sidste ujævnheder fjernes. Løs maling kan eventuelt skrabes af med en spartel.
  6. Hvis overfladen tidligere er malet med heldækkende træbeskyttelse, skal du grunde bart træ med grundmaling, som gør, at slutmalingen vedhæfter bedre.

Nu er dine træfacader helt klar til at blive malet med træbeskyttelse. Husk at dække vinduer af med god tape og evt. plast, inden du maler, så du slipper for at fjerne malingpletter bagefter. Vælg f.eks. en UV-malertape, som kan klare vejr og vind, og som ikke brænder sig fast, hvis solen står højt på himlen.

Brug desuden ikke for små pensler til påføring af træbeskyttelsen. Vælg gerne en pensel, der er cirka samme bredde som brædderne – det giver et flot resultat. Mal 2-3 brædder ad gangen fra top til bund og se eventuelt vores videoguide om maling af træværk, inden du går i gang.

Husk at tjekke dit udendørs træværk

Det er vigtigt, at du jævnligt undersøger dine træfacader for slid, fugtskader og begyndende råd. Bedst er det, hvis du sørger for at tjekke dit udendørs træværk to gange om året, så du altid er på forkant med eventuelle sprækker, revner og svage punkter.

Du kan for eksempel undersøge dit træværk ved trykke et stykke stærkt klæbende malertape fast på træet, trække tapen af i et hurtigt ryk og tjekke, om der sidder løs maling eller træfibre på tapen. Se flere måder at tjekke træværket på her.

Har du spørgsmål til dit malerprojekt eller er du i tvivl om, hvilke produkter du skal bruge til rengøring og klargøring af dine træfacer, så er du altid velkommen til at kigge indenfor hos din lokale Flügger farver. Vi glæder os til at hjælpe dig.

Se alle vores rengøringsmidler og -redskaber