Mal væg og loft: Sådan gør du

Når du skal male vægge og lofter, er det vigtigt, du har styr på malerteknikken, så du får et flot og ensartet resultat. Få de gode malertips her.

Video Alt

Sådan maler du vægge og lofter - skridt for skridt

Skal du male vægge og lofter er det en god ide at læse mere om processen og malerteknik her. Man kan nemlig hurtig blive for ivrig efter at komme i gang med malerarbejdet, at man helt glemmer vigtige trin som afdækning, spartling og rengøring.

Mangler du endnu én eller flere af disse trin, kan du med fordel se vores forskellige videoer, som hjælper dig godt i gang, så du sikrer dig selv de bedste arbejdsbetingelser, når du skal male:

Når vægge og lofter er tørre, kan du begynde at male.

Mal i korrekt rækkefølge

Skal du male både væg og loft i et rum, skal du altid starte med loftet. Herefter males væggene, mens indendørs træværk som lister, paneler og karme males til sidst. 

Sørg for at male vådt-i-vådt, dvs. at færdiggøre én væg af gangen, så malingen hele tiden er våd, mens du arbejder. Sådan opnår du et ensartet og flot resultat.

Tip: Husk at grunde vægge og lofter med en forankringsgrunder inden du maler, så malingen vedhæfter optimalt. Find flere tips og tricks her.

1) Loft:

  • Start med at male alle lofthjørner med en pensel, så du efterfølgende bedre kan komme til med malerrullen 
  • Rul penselstrøg efter med en lille malerrulle
  • Vælg en bred malerrulle til det resterende loft og monter den gerne på et teleskopskaft, som gør arbejdet fra malerspand-til-loft lettere
  • Mal hele loftet 1-2 gange alt efter behov. Lad malingen tørre efter anvisningerne på spanden

Tip: Husk at male væk fra lyset. Det betyder, at du starter fra det største vindue i rummet og maler ind mod rummet i samme retning. Sådan undgår du nuanceforskelle. 

2) Væg:

  • Start med at male alle kanter med en pensel
  • Mal rundt om radiatorer og langs stikkontakter, karme, paneler, lister m.m. med en pensel
  • Rul penselstrøg efter med en lille malerrulle
  • Rul hele væggen efter med en stor malerrulle – gerne vådt i vådt. Ved større vægge anbefaler vi, I er to om arbejdet, hvis I vil male vådt-i-vådt, som det ses i videoen
  • Er du alene om opgaven, skal du kun male kanter så langt frem, at du stadigvæk kan nå at male efter med den store malerrulle, mens malingen endnu er våd
  • Mal hele væggen 1-2 gange alt efter behov. Lad malingen tørre efter anvisningerne på spanden

3) Træværk:

Valg af loft- og vægmaling

I din lokale Flügger farver finder du et godt udvalg af både loft- og vægmalinger.

Til loftet anbefaler vi som udgangspunkt, at du vælger den helmatte loftmaling Flutex 2S, som er næsten refleksfri selv i meget stærkt lys.

Flutex 5 eller Flutex 7S er oplagte valg til almindelige vægge. Her får du mat og holdbar vægmaling i professionel kvalitet.

I din lokale Flügger farver kan du få grundig vejledning til, hvilken type maling der er bedst til netop dit projekt.

Farver til rummet

Ofte vælger mange væg- og loftmaling i hvid, da det giver et lyst rum. Men flere farver på vægge og lofter kan gøre dit hjem mere levende og personligt.

Næsten al vores væg- og loftmaling kan tones i vores mange forskellige farver, som du kan finde i vores online farvekort eller i din lokale Flügger farver.

Få desuden gode idéer til, hvordan du inviterer flere farver ind i dit hjem på vores inspirationsside.

Skarpe kanter med tape

Ønsker du at male loft og væg i flere farver, kan du lave skarpe kanter med afdækningstape.

Se selv i vores video, hvor vi laver knivskarpe kanter ved hjælp af tape.

Tip: Find informative videoer om forskellige typer maleropgaver både inden- og udendørs på vores "sådan-gør-du"-side her.

Rigtig god arbejdslyst!

Flere artikler

Mand der hiver malertape af en væg

Videoguide

Lav skarpe kanter med tape

Få helt skarpe kanter, når du maler.

Tips & tricks

Ruller

Du skal vælge din malerulle ud fra det underlag, du skal male på: Skal du male en væg med struktur, fx savsmuldstapet, kan du vælge en grovere rulle, der smører mere maling på væggen. Hvis du skal male på glat filt eller væv, er en rulle med finere finish bedre for at opnår en glattere struktur.
Stue med møbler og malet væg i farven Mint Tea

Indefarver

Tidens populære farver

Med "Tidens farver" fra vores nye indendørs farvekort giver vi vores bud på 20 helt unikke farver til hjemmet..

Stue2_1farve

Indefarver

Farveinspiration: Maling af en enkelt væg

Vil du gerne male en væg i en anden farve, eller er du klar til at eksperimentere endnu mere med farver og tapet? Find farveinspiration til boligen her.
Blå vægge og karme

Indefarver

6 råd om farvesætning

Ønsker du flere farver i hjemmet, men har svært ved at finde din farvepalet? Læs vores 6 råd om farvesætning, som guider dig henimod en mere farverig bolig.

Tips & tricks

Kanter

Brug en pensel langs kanterne og en lille rulle bagefter så tæt på kanten som muligt for at mindske den synlige penselstruktur.
Eilersen_promo

Eilersen farvepalet - farver til fremtiden

Vi har endnu engang samarbejdet med møbeldesignbrandet Eilersen og skabt 3 nye fantastiske farver til Eilersen farvepaletten.

Find din nærmeste Flügger butik

map