Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
Fri fragt over 499 kr.
30 dages returret
Hurtig levering
Click and collect
 • ...

Sådan maler du på metal - Male ovenpå rust

Giv metaloverfladen farve og beskyttelse med metalmaling for længere holdbarhed og rustbeskyttende effekt. Når du maler med indendørs metalmaling, er det ofte lamper og skabe som blot trænger til nyt liv med farve. Tværtimod er udendørs metalmaling en utrolig god idé for fuld vedligeholdelse af havemøbler, tagrender og låger for at undgå rust. 

Slidstyrke i verdensklasse

Det er en super god idé at vedligeholde sine metalgenstande, for at undgå gennemtæring fra rust, og dermed undgå en kortere levetid. Samtidig er det også klogt at forebygge slitage og rust på nye metalgenstande, såsom radiatorer, nedløbsrør og tagrender. 

Du skal benytte metalgrunder/rustgrunder og topmaling, uanset genstandens forfatning. Det er nødvendigt med mere forarbejde, i form af rengøring, skrabning og slibning, hvis genstanden er gammel, slidt og har tegn på rust. Vi hjælper dig ved at give tre eksempler på hvordan du maler på metal. Undgå at male i solen, eller når det regner. Sørg helst for at male, i skydække.

 

Hvilken grunder eller primer til metal?

Når du skal male med metalmaling, er det nødvendigt at grunde inden for at malingen hæfter ordentligt. Der findes alkydbaseret grunder og acrylbaseret grunder, som har forskellige formål og egenskaber. Når du skal grunde metaloverflader, som ikke har været grundet før, skal du anvende en alkydbaseret metalgrunder. Til dette anbefaler vi, at du benytter Hobbyemalje Primer eller Metal Pro Rusthindrende Primer, som findes i grå. Hvis du til gengæld har en metaloverflade som er grundet og malet før, så anbefaler vi almindelig Metal Pro Grundprimer. Som er en acrylbaseret hæfteprimer. De tre grundere kan anvendes både inde og ude. Slidstyrke, underlag og rusthæmmende effekt afgør hvilken grunder du bør påføre.

 

Husk at en omgang grundrens som det allerførste, kan være nødvendigt til bl.a. en gammel og snavset radiator, som nemt kan klares med Metal Pro Metalrens.

Male metal: Hvilken type maling bør du bruge?

Hvis du skal male indendørs, er det typisk for at give farve til et metalmøbel, da metaloverflader indenfor er, af gode grunde, sjældent udsat for vand. Dermed er metalmaling med rustnedsættende effekt typisk forbeholdt metaloverflader udenfor. Uanset hvad, bør du altid anvende en ordentlig metalmaling til formålet. Herunder finder du en oversigt over hvilken maling, som passer til dit behov:

Hvorfor metalmaling?

At male med metalmaling frem for almindelig maling, er ikke kun billigere på den lange bane, men du opnår også en flot og frisk overflade. Hvis du maler med almindelig maling, vil du hurtigt opleve slitage og rustdannelse - især på udendørs metalgenstande. Dette er fordi at vind og vejr over tid slider på overfladen, men metalmaling er utroligt slidstærkt, fordi malingen typisk er acrylbaseret. Du er dog nødsaget fra tid til anden at genopfriske overfladen med et nyt lag - cirka hvert 7-8 år. 

 

Male radiator

En radiator ser nu pænest ud med en ensartet hvid overflade, som ikke stjæler opmærksomheden fra rummet. Radiatoren bliver med tiden slidt og snavset, hvor topmalingen har tendens til afskalning. Når dette opstår, er en radiatormaling bedst til formålet, fordi den kan klare temperaturer på over 100 grader. Hvis der er rustpletter på, så skal radiatoren pletgrundes. Her anbefaler vi, at du anvender Metal Pro Multiprimer til radiatoren, da denne kan klare de varme temperaturer. Med en grunder på overfladen, kan du male radiatoren hvid med Interior Radiator Finish 40 eller sort med Hobbyemalje varmebestandig 5.

 

Metalmaling ovenpå rust

Du spørger muligvis om man kan male direkte ovenpå rust? Det anbefales ikke, medmindre at du forsøger at fjerne så meget rust som muligt. Hvis du oplever rust på metalgenstande, så skal du skrabe og slibe mest rust væk som muligt. Gøres nemt med metalskraber eller spartel og finkornet sandpapir. Med denne fremgangsmåde minimerer du rustdannelse markant, så metalgrunderens rustbeskyttende egenskaber kan modarbejde det resterende. Så når topmalingen kommer på, oplever man ikke at rusten slår igennem metalmalingen. 

 

Det skal du bruge:

Valget af udstyr til maling af metaloverflade kan variere - for det kommer an på, hvad du skal male.

Til maling af cyklen behøver du blot:

 

Til maling af radiator skal du bruge:

 

Til maling af tagrender, nedløbsrør eller lignende metalgenstande skal du bruge:

Sådan maler du med metalmaling:

Grunding og maling af cyklen:

 

 • Start med at skille cyklen ad, men uden at pille for meget med gear og bremser. Alt som ikke skal males, afmonteres, såsom forhjul, sadel, skærme, styr og bagagebærer. Tag en fugtig klud og aftør alle de steder som skal males. 
 • Efterfølgende skal alt, der ikke skal males, pakkes ind med plastik eller avispapir med hjælp fra malertapen. 
 • Påbegynd slibningen med fint sandpapir. Få omgange er tilstrækkeligt til at mattere overfladen, så malingen kan hæfte ordentligt.
 • Cyklen skal helst grundes to gange. Tag din Hobbyemalje Primer og påfør cyklen med et tyndt lag. Derefter skal du vente et par timer, inden at du maler andet lag grunder. Vent i yderligere et par timer inden du giver dig i kast med malingen.
 • Så er du klar til at male cyklen med metalgrunder, som for bedste resultat bør males på mindst to gange. Du skal også her give overfladen et tyndt lag. For at undgå at malingen løber, så bør du undgå at give et for tykt lag. Efter to lag maling og tørretid, kan cyklen igen samles og tages i brug. Så kan du igen drøne ud på cykeltur med din næsten spritnye cykel i en lækker ny farve.

 

Grunding og maling af flad og bølget radiator:

 

 • Fordi en radiator har mange vinkler og kanter, som kan give en masse uønskede malerstænk, er det vigtigt at du dækker ordentligt af. Sørg for, at dække af både under og bagved. Du skal også sørge for, at radiatoren er slukket og helt afkølet. Hvis radiatoren er varm, risikerer du at malingen tørrer for hurtigt, og dermed kan malingen revne.  
 • Tag en våd klud og tør radiatoren grundigt af for snavs. 
 • Brug dernæst finkornet sandpapir og slib radiatoren let - således at malingen nemmere kan fæstne. Efterfølgende tørrer du blot radiatoren af med en ren klud. Hvis radiatoren har gamle malerpletter, så bør disse fjernes inden du maler, for at undgå en ujævn og vekslende overflade. Benyt brun sæbe og skraber til formålet. 
 • Hvis der er rust og afskalninger på radiatoren, så skal disse slibes helt væk. Områder med rust pletgrundes med en rusthæmmende grunder. Gør kun dette på de ramte områder. Påfør grunderen med pensel og malerrulle. Lad det tørre i et døgn. 
 • Nu er du klar til at male. Til radiatorer med overvejende flad overflade, kan du benytte en lille malerrulle. Til kroge og hjørner kan du bruge en radiatorpensel. Du kan med fordel anvende en radiatorpensel, hvis du skal male en bølget radiator. Husk at give overfladen et jævnt og fyldigt lag.
 • Når malingen er tør, skal du slibe let med finkornet sandpapir, og derefter tørre radiatoren af med en ren klud. 
 • Du skal dernæst påføre endnu et lag maling. Lad det tørre, og gentag om nødvendigt. 

 

Grunding og maling af tagrender, nedløbsrør eller lignende:

 

 • Start med at rengøre let snavsede overflader med grundrens. Skyl eventuelt efter med vandslangen. Hvis overfladen er angrebet af skimmel eller alger, bør algemiddel påføres inden næste trin. 
 • Ved fremkomst af rust, skal du skrabe og slibe grundigt for at mindske risikoen for yderligere rustdannelse.
 • Afdæk alt som ikke ønskes malet, med malertapen.  
 • Dernæst kan du begynde at grunde, hvis overfladen er ren, tør og støvfri. Påfør grunderen i et rigeligt og jævnt lag for bedste effekt. Lad grunderen tørre og overhold tørretiden.
 • Sørg for, at grunderen er helt tør og du er klar til at male. Du skal benytte malerrullen og påføre malingen i et jævnt og ensartet lag.
 • Husk at overholde tørretiden. Når malingen er tør, kan du påføre andet lag. 
 • Du skal fjerne malertapen mens andet lag maling stadig er vådt.

Køb metalmaling til inden- og udendørs brug hos Flügger:

Har du mod på at komme i gang med malerarbejdet? Hos Flügger finder du udelukkende kvalitetssikret maling til rigtige stærke priser. Det betyder at du kan være sikker på at malingen dækker fuldstændig - og gør sit arbejde mere end tilstrækkeligt. Vi har et kæmpe udvalg af alt det malergrej, som du skal bruge til din maleropgave. 

Bestil metalmaling nu og kom godt i gang! Vi sender din ordre hjem til dig, så du indenfor kort tid kan komme i gang med dit malerprojekt. Skal det gå endnu hurtigere, så kan du altid afhente din ordre med Click & Collect i en af vores mange Flügger Farver butikker i hele landet.

 

Vi ønsker god arbejdslyst!